مدیریت پروژه
مدیریت پروژه هنر هماهنگی منابع و هدایت گروههای مختلف به سمت یک هدف از قبل تعیین شده میباشد به طوری که تجمیع خروجی کارهای انجام شده توسط هر گروه در یک هماهنگی و همکاری تیمی، منجر به تحقق اهداف مورد نظر در زمان و بودجه پیشبینی شده خواهد شد.
خدمات مدیریت پروژه ضمن کمک به سازمانها به منظور تحقق اهداف و مقاصد پروژه در محدوده زمانی و بودجهای. در بهینهسازی تخصیص منابع و ادغام ورودیهایی که منجر به تکمیل و تحقق اهداف پروژه میشوند، ضروری میباشد.
مدیریت پروژه
مدیریت پروژه هنر هماهنگی منابع و هدایت گروههای مختلف به سمت یک هدف از قبل تعیین شده میباشد به طوری که تجمیع خروجی کارهای انجام شده توسط هر گروه در یک هماهنگی و همکاری تیمی، منجر به تحقق اهداف مورد نظر (محدوده کار قراردادی) در زمان و بودجه پیشبینی شده خواهد شد. مسئولیتهای مدیریت پروژه مختص مدیر پروژه نیست، بلکه منوط به عملکرد مناسب همه ذینفعان پروژه است.
خدمات مدیریت پروژه
خدمات مدیریت پروژه متناسب با نیازها و محدودیتهای پروژه بر روی برنامهریزی، هماهنگی و اجرای پروژه تمرکز داشته و فعالیتهای مربوط به پروژه را از ایدهپردازی تا تکمیل و راهاندازی آن انجام میدهد. در این حوزه تمرکز و تلاش بر ایجاد و حفظ نقاط عطف پروژه و رعایت برنامه زمانبندی پروژه است. خدمات و نقش مدیریت پروژه علاوه بر کمک به سازمانها در تحقق اهداف و مقاصد پروژه (رعایت محدوده شرح کار، زمان و بودجه)، در بهینهسازی تخصیص منابع و ادغام ورودیهایی که منجر به تکمیل اهداف پروژه میشوند، ضروری میباشد. همچنین یکی از خدمات مدیریت پروژه، تدوین سند منشور پروژه و نقشه راه میباشد که اهداف گستردهتر و خاص را تعریف و تأیید میکند. اهم موضوعات قابل ذکر در منشور پروژه:
- وظایف ذینفعان را مشخص میکند،
- نحوه دستیابی به اهداف را توصیف میکند و
- منابع مورد نیاز را کمی میکند.
برخی از معیارهایی که باید هنگام انتخاب خدمات مدیریت پروژه در نظر گرفت عبارتند از:
- نوع پروژه و زمان و بودجه تعیین شده برای انجام آن
- صنعت یا محصول پروژه جهت تعیین بهترین روش مدیریت پروژه
توانایی و سوابق مدیر پروژه

فرآیند مدیریت پروژه
مدیریت پروژه با برنامه ریزی برای رسیدن به یک هدف آغاز میشود. سوالات زیادی در مورد یک پروژه باید قبل از شروع پروژه مطرح و مورد بررسی قرار گیرد:
- چرا این پروژه آغاز می شود؟
- چه مشکلی حل خواهد شد؟
- ذینفعان این پروژه چه کسانی هستند؟ (ذینفعان “مشتری” پروژه و همچنین هر شخص دیگری هستند که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند).
- چگونه پروژه با اهداف و اولویتهای سازمان سازگار است؟
- تاریخ اتمام پروژه چه زمانی میباشد؟
اسنادی که در طول مدیریت پروژه مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان برنامه پروژه شناخته میشود و شامل موارد زیر است:
- اهداف
- برنامه
- گزارشها
همچنین ارتباطات جنبه مهمی از مدیریت پروژه است که در طول پروژه همواره مورد توجه میباشد. همه ذینفعان یک پروژه باید متناسب با نیاز و سطوح دسترسی تدوین شده در منشور پروژه،گزارشهاو آخرین وضعیت پروژه را دریافت کنند. برقراری ارتباط در تمام مراحل پروژه میتواند به جلوگیری از انجام دوباره کاری پرهزینه کمک کند.

ابزارهای مدیریت پروژه
یک پروژه را میتوان با استفاده از ابزارهای مناسب سازماندهی و ردیابی کرد. برخی از نمونههای ابزار مدیریت پروژه عبارتند از:
- داشبورد
- نمودارهای گانت
- زمانبندی پروژه
- برنامه ریزی منابع
- همکاری تیمی
- ضبط و ردیابی زمان
- ردیابی موضوعات پروژه
- گزارش پروژه
مدیریت پروژه استفاده از دانش، مهارتها، ابزارها و تکنیکهای خاص برای ارائه چیزی با ارزش به مردم است. توسعه نرم افزار برای فرآیند بهبود یافته کسب و کار، ساخت یک ساختمان، تلاش امدادی پس از یک فاجعه طبیعی، گسترش فروش به یک بازار جغرافیایی جدید، اینها همه نمونه پروژهها است. همه پروژهها تلاشی موقتی برای ایجاد ارزش از طریق یک محصول، خدمات یا نتیجه منحصر به فرد هستند. همه پروژهها یک آغاز و یک پایان دارند. آنها دارای تیم، بودجه، برنامه و مجموعهای از انتظارات تیم برای برآورده ساختن هستند. هر پروژه منحصر به فرد است و با فعالیتهای معمول -فعالیتهای مداوم یک سازمان- متفاوت است زیرا پروژهها پس از دستیابی به هدف به نتیجه میرسند.
تغییر ماهیت کار به دلیل پیشرفتهای تکنولوژیکی، جهانیسازی و سایر عوامل به این معنی است که، به طور فزایندهای، کارها در اطراف پروژهها سازماندهی میشوند و تیمها بر اساس مهارتهای لازم برای کارهای خاص گرد هم میآیند. مدیران و رهبران پروژهها، متخصصان پروژه هستند که از بسیاری از ابزارها، تکنیکها و رویکردهای مختلف برای تأمین نیازهای یک پروژه استفاده میکنند. متخصصان پروژه با استفاده از مهارتها و دانشهای مختلف، دیگران را ترغیب میکنند تا به اهداف یک پروژه برسند. متخصصان پروژه برای موفقیت پروژهها حیاتی بوده و به دنبال کمک به سازمانها برای دستیابی به اهداف خود هستند. اکتساب دانش و مهارتهای مدیریت پروژه ضمن تسهیل در تکمیل پروژه در چارچوبهای تدوین شده، مزایای زیر را به همراه دارد:
- کارایی بهتر در خدمات تحویل: شما به جای انجام کارهای سختتر و طولانیتر، هوشمندانهتر کار میکنید، در حالی که هنوز نتایج درخشانی کسب میکنید.
- کیفیت کار بهبود یافته: تیم شما قادر است نتایج با کیفیت بالاتری برای پروژه ایجاد کند.
- افزایش رضایت مشتری: مشتریان شما خوشحال هستند، و به همین دلیل آنها به همکاری بیشتر با شما ادامه میدهند.
- رشد و پیشرفت تیم: با برقراری ارتباط مداوم بین اعضای تیم، کار یکپارچه با هم برای آنها آسانتر میشود.
- برتری رقابتی و ایستادگی بیشتر نسبت به رقبا: شهرت خود را به عنوان سازمانی بدست میآورید که عملکردی برتر در مقایسه با دیگران ارائه میدهد.
- ارزیابی موثر ریسک: با ردیف همه موارد، به راحتی می توان خطرات احتمالی را تشخیص داد و اقدامات مناسب برای رفع یا کاهش ریسک انجام داد.
- گسترش خدمات: با کسب شهرت و حسن سابقه در ارائه خدمات مدیریت پروژه، به راحتی می توان از فرصتهای جدید برای گسترش تجارت خود استفاده کرد.

دفتر مدیریت پروژه (PMO)
دفتر مدیریت پروژه (PMO) یک واحد سازمانی دائمی و متمرکز است که وظیفه اداره چندین پروژه را برای شرکت یا بخشی از شرکت بر عهده دارد. برخی از مسئولیتهای دفتر مدیریت پروژه علاوه بر استانداردسازی دانش مدیریت پروژه، آموزش، خدمات پروژه، تدوین روشها، فرآیندها و ابزارهای مدیریت پروژه و غیره میباشد. هدف اصلی دفتر مدیریت پروژه دستیابی به منافع حاصل از استانداردسازی و پیروی از فرایندها، سیاستها و روشهای مدیریت پروژه است.

برنامه مدیریت پروژه
ایجاد یک برنامه مدیریت پروژه مشخص میکند که چگونه فرآیندهای مختلف پروژه میتوانند برای کارایی و بهرهوری بیشتر با هم کار کنند. منشور پروژه به عنوان سندی برای کنترل و اجرای پروژه در برنامه پروژه گنجانده شده است. همچنین در برنامه مدیریت پروژه خطوط مبنا از قبیل خطوط مبنای برنامه شرح کار، برنامه زمانی، برنامه بودجه و هزینه برای اندازه گیری عملکرد مدیریت پروژه تدوین و ترسیم شده و فقط از طریق یک درخواست رسمی و با تأیید مدیر پروژه تغییر خواهد کرد.

مدیریت یکپارچگی
مدیریت یکپارچگی پروژه اولین حوزه دانش مدیریت پروژه است که عمدتا مربوط به رویههای لازم برای تضمین هماهنگی مناسب بین فازها و وظایف مختلف پروژه میباشد. در حین توسعه یک پروژه، کل فرایندهای فرعی برای تشکیل یک پروژه کامل ادغام شده و مفهومی به نام “مدیریت پروژه” را تشکیل میدهد. مدیریت یکپارچگی پروژه شامل 6 فرآیند راه اندازی، برنامه ریزی، اجرا، نظارت و کنترل پروژه، فیدبک و هماهنگی و بستن یک پروژه است.

مدیریت محدوده شرح کار
ضروری است که همه پروژهها یک برنامه مدیریت محدوده شرح کار تدوین و در اختیار داشته باشند. در صورت عدم وجود یک برنامه مدیریت محدوده کار، ذینفعان پروژه تمایل به اجرای پروژه در مسیر منافع خود داشته و متعاقبا نتایج غیر منتظرهای در پی خواهد داشت. هدف اصلی مدیر پروژه اطمینان از اجرای روان پروژه است و برای انجام آن، باید دامنه شرح کار را به خوبی تعیین و تعریف کند. دامنه شرح کار میتواند باعث موفقیت و یا شکست یک پروژه گردد.

مدیریت زمان
زمان یک عنصر اصلی در موفقیت هر پروژه است، بنابراین تلاش در این زمینه با هدف از بین بردن اتلاف وقت و افزایش بهرهوری در تیم مدیریت پروژه میتواند منجر به موفقیت در انجام پروژه گردد. بنابراین مدیریت زمان استفاده از زمان اختصاص یافته به یک پروژه به طور عاقلانه و به منظور تحقق و تکمیل اقلام قابل تحویل برنامهریزی شده و پایان دادن به همه کارها تا تاریخ اتمام پروژه است. مدیریت زمان در مدیریت پروژه ضروری است زیرا اغلب اوقات، زمان کمترین منبع مدیر پروژه است.

بودجه بندی و مدیریت هزینه
بودجه پروژه، کل هزینههای پیش بینی شده مورد نیاز برای تکمیل یک پروژه در مدت زمان مشخص بوده و به منظور افزایش دقت برآوردها و کاهش انحرافات میبایست در طول پروژه به صورت مستمر بررسی و به روز رسانی شود. مدیریت هزینه پروژه نیز شامل فرآیندهای مربوط به برنامهریزی، برآورد، بودجهبندی، تأمین مالی، مدیریت و کنترل هزینههاست تا از تکمیل پروژه در چارچوب بودجهبندی اولیه و به دور از افزایش غیر منطقی هزینهها اطمینان حاصل شود.

مدیریت ذینفعان
ذینفع یک فرد، گروه یا سازمانی است که ممکن است بر انجام یک تصمیم، فعالیت یا نتیجه یک پروژه تأثیر بگذارد و یا تحت تأثیر آن قرار گیرد. ذینفعان یا مستقیماً درگیر پروژه هستند یا منافعی دارند که ممکن است تحت تأثیر نتیجه اجرای پروژه قرار گیرد. به طور معمول ذینفعان پروژه عبارتند از:
- مدیران پروژه،
- حامیان پروژه،
- مشتریان یا سایر کاربران.

مدیریت ریسک و مسائل
مدیریت ریسک یک مولفه کلیدی و مهم برای موفقیت یک پروژه میبشاد. این فعالیت نه تنها در کنترل عملکرد یک پروژه حیاتی است بلکه مورد توجه وام دهندگان بالقوه در ارزیابی توانایی اسپانسر و صاحبان پروژه برای مدیریت پروژه میباشد. در مدیریت پروژه، مدیریت ریسک نوعی شناسایی، ارزیابی و پیشگیری یا کاهش خطرات پروژه است که امکان تأثیرگذاری بر نتایج مطلوب را دارند. مدیران پروژه معمولاً وظیفه نظارت بر روند مدیریت ریسک را در چرخه عمر پروژه بر عهده دارند.

مدیریت تغییرات و ادعا
تماس با ما برای اطلاعات بیشتر